Iată metode care vă vor ajuta să depăşiţi momentele de oboseală mentală:
√ Nu încercaţi să găsiţi soluţii de rezolvare a unor probleme când sunteţi foarte stresaţi, pentru că nu veţi reuşi. Mai întâi relaxaţi-vă! Anxietatea poate bloca memoria.
√ Atunci când vreţi să reţineţi anumite lucruri, asociaţile cu imagini. Când veţi încerca să le rememoraţi, veţi revedea imaginile în minte şi vă va fi mai uşor să vă reamintiţi acele lucruri.
√ Faceţi pauze între orele de muncă, dacă vreţi să fiţi eficienţi. În cazul în care lucraţi mai mult de patru ore fără întrerupere, nu veţi da randament.
√ Încercaţi să împărţiţi sarcinile în bucăţi şi să le rezolvaţi într-un timp rezonabil. Dacă vreţi să faceţi lucrurile în timp record, riscaţi să fiţi şi mai obosiţi.
√ Dacă nu reuşiţi să memoraţi numere, fie ele de telefon, de cont sau pur şi simplu o serie de buletin, încercaţi să le ţineţi minte pe bucăţi. De exemplu, grupaţi cifrele trei câte trei.
√ Reţineţi informaţiile de care aveţi nevoie prin asociere, încercând să găsiţi o legătură între ele. Le veţi memora mai uşor.
√ Atunci când un lucru ne atinge sufletul, nu îl uităm atât de uşor. Îl putem folosi în activitatea zilnică, încercând să reţinem lucrurile în funcţie de sentimentele pe care ni le-au trezit.
√ Odihniţi-vă! Somnul insuficient scade capacitatea de memorare, aşa că munca pe timpul nopţii, fără o odihnă prealabilă, nu e o soluţie, ci o greşeală. Mintea obosită nu e la fel de ageră.
√ În perioadele solicitante consumaţi alimente proaspete, fără prea multe grăsimi. Adăugaţi legume verzi, fructe, morcovi, dar şi roşii. Însă nu mâncaţi exagerat, pentru că acest lucru împiedică oxigenarea creierului.
√ Ronţăiţi zilnic miez de nucă, pentru că întăreşte sistemul nervos şi îmbunătăţeşte memoria. De asemenea, afinele şi Ginkgo biloba cresc fluxul sangvin în creier, mărind capacitatea de memorare.
Cum vă recăpătaţi puterea de memorare
În cazul în care aţi încercat toate metodele de memorare şi tot nu reuşiţi să reţineţi nimic din ce v-aţi propus, puteţi recurge la tratamentele homeopate. Acestea sunt utile în tratarea tuturor problemelor legate de memorie şi chiar în caz de accident vascular sau Alzheimer. Remediile în astfel de cazuri sunt individualizate. Şi acupunctura e foarte utilă în tratarea acestor probleme.
Mintea rămâne tânără dacă aveţi o viaţă activă
Sedentarismul şi stresul se numără printre cei mai mari duşmani ai memoriei. De aceea e bine să diversificaţi activităţile zilnice, să faceţi cât mai multă mişcare şi să introduceţi în programul zilnic câteva activităţi relaxante. Gimnastica, plimbările şi înotul ajută energia să circule, mărind fluxul sangvin în tot organismul şi, implicit, în creier şi stimulează capacitatea de a reţine lucruri. Memoria poate fi antrenată şi prin lectură. Alte sfaturi: evitaţi singurătatea, consumul exagerat de alcool, nu fumaţi şi fiţi cât mai optimişti! Urmaţile şi veţi avea o memorie excelentă!
100 de grame de miez conţin aproximativ 630 de calorii
Nuca este recomandată de nutriţionişti în curele de îngrăşare, pentru că are o valoare calorică aproximativă de 630 la 100 de grame, aşa că e bine să consumaţi cel mult 10 nuci pe zi, dacă nu vreţi să luaţi în greutate. Miezul se poate consuma proaspăt sau uşor prăjit, în ultimul caz fiind mai uşor digerabil. Datorită conţinutului redus de carbohidraţi şi de zaharuri, nuca este indicată şi în regimul diabeticilor, însă poate fi de ajutor şi în tratarea problemelor stomacale. În plus, miezul conţine vitaminele C, B1, B2, B5, PP şi caroten şi este bogat în sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, fier şi iod.
Sursa – LIBERTATEA