Promovare site gratuit

joi, 16 decembrie 2010

„Nuca President”, altoită în R. Moldova, aspiră la Cartea Recordurilor


,,Afacerea cu nuci este ca un pod între generații", consideră Constantin Gajim, directorul Asociației producătorilor de culturi nucifere din Republica Moldova. Deși necesită investiții pe termen lung, această afacere este rentabilă și are perspective în Republica Moldova, a declarat Constantin Gajim pentru Arena.

După ce a traversat o perioadă de criză, ramura nuciferă a cunoscut o renaștere în ultimii ani. Legea culturilor nucifere este funcţională, iar statul continuă să acorde subvenţii de 10 mii de lei pentru plantarea unui hectar de livadă. ,,Trebuie de remarcat că fermierii descoperă nucul şi doresc să înceapă activităţile de plantare şi cultivare a acestuia", a precizat Constantin Gajim.

Numai în cadrul expoziției ,,Farmer«, care s-a desfășurat la Moldexpo în perioada 20-23 octombrie, 20 de persoane s-au interesat cum pot iniția o afacere în acest domeniu. Şi mai mulţi oameni au cumpărat puieți de nuc pentru propria livadă.

În ultimii ani, în republică au fost plantate peste 7.000 de hectare de livezi de nuc. Atât comercializarea puieților, cât și a miezului de nuci aduce venituri bune. Preţul minim al unui puiet este de 10 euro, iar un kg de miez de nuci este de 5 euro.

În 2005, exporturile de miez de nuci ale Republicii Moldova au însumat aproximativ 30 milioane dolari SUA. Aceste venituri au fost obţinut exclusiv pe seama pomilor ce cresc pe marginea şoselelor şi în gospodăriile oamenilor.

«Dacă fiecare dintre noi ar sădi câte un pom, am avea o livadă de nuci cu o suprafaţă de circa 36 de mii de hectare și, respectiv, venituri anuale de 180 mln de euro», a explicat pentru Arena directorul Asociației producătorilor de culturi nucifere.

În Republica Moldova cresc circa 50 de soiuri de nuc, dintre care 14 sunt autohtone. Recent, Asociația producătorilor de culturi nucifere a altoit un nou soi, numit ,,Nuca President", cu dimensiuni triple față de o nucă obișnuită și care deţine toate șansele să fie înregistrată în cartea recordurilor ,,Guiness".

3 comentarii: