Guvernul a adoptat cadrul legislativ pentru acordarea de sprijin financiar tinerilor care doresc sa isi dezvolte sau sa infiinteze o firma. Ei pot primi de la stat un ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro si pot beneficia de garantii de stat de pana la 80.000 euro daca solicita un credit de la banca. In plus, exista scutiri pentru plata contributiilor la asigurari sociale.
Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri si a aprobat si normele metodologice aferente. Proiectul este pregatit de guvern inca din 2010 si are ca scop sustinerea mediului de afaceri si crearea de noi locuri de munca.
“Anul acesta guvernul va sprijini infiintarea si dezvoltarea a cel puţin 1.100 de firme […] de catre tineri, cu alocatii bugetare corespunzatoare pe parcursul intregului an”, a precizat premierul Emil Boc.
Cine sunt beneficiarii?
Sprijinul financiar se acorda tinerilor debutanti in afaceri, de pana la 35 ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un bun plan de afaceri.
“Microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati”, a precizat Boc.
Acestia pot depune aplicatia pentru obtinerea fondurilor online, pentru care primesc un punctaj. Cu cat punctajul este mai mare, cu atat sansele de a obtine cei 10.000 euro sunt mai mari.
“Practic, fiecare tanar care isi va depune un asemenea proiect poate sa-si realizeze autoevaluarea proiectului si sa stie ce punctaj obţine si daca proiectul este eligibil sau nu spre finantare”, a declarat premierul Emil Boc.
Conditii la cheltuirea banilor
Cei 10.000 euro nu pot acoperi decat cel mult 50% din valoarea proiectului. Banii sunt acordati prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM si vor acoperi cheltuielile eligibile precum plata salariilor sau achizitionarea de echipamente, pe baza de factura.
De asemenea, beneficiarul fondurilor trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.
Credite garantate de stat in proportie de 80%
Pe langa ajutorul nerambursabil, firmele nou infiintare sunt ajutate sa obtina imprumuturi de la banci. Ele pot beneficia de garantii de stat care acopera maxim 80% din valoarea creditelor solicitate. Garantia acordata de stat este plafonata la 80.000 euro.
Un alt beneficiu acordat celor care decid sa isi infiinteze o firma consta in scutirea de la plata cheltuielilor de asigurari sociale datorare de angajator pentru cel mult 4 angajati. Si in acest caz, deducerea este limitata la echivalentul unui salariu mediu brut pe economie in anul anterior, pentru fiecare salariat.
Activitati excluse de la finantare
Nu toate firmele nou infiintate vor primi ajutor din partea statului, chiar daca prezinta un plan bun de afaceri si creaza noi locuri de munca. Guvernul a taiat din start de pe lista o serie de activitati pe care nu le va sustine financiar.
Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia:
-intermedieri financiare si asigurari;
- tranzactii imobiliare;
- activitati de jocuri de noroc si pariuri;
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substanţe aflate sub control national;
- activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.
“Nu se finanteaza jocuri de noroc, pariuri sau alte lucruri de acest fel, dar ideile de afaceri care propun investitii mai mari in productie sau in servicii cu prioritate vor avea un sprijin financiar din partea statului”, a precizat Boc.
Unde se poate depune cererea?
Primul pas pe care tinerii antreprenori trebuie sa il faca pentru a obtine subventia este sa isi inregistreze firma nou infiintata la Registrul Comertului si in termen de 10 zile lucratoare sa notifice prin email Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie al Agentiei Nationale pentru IMM, in vederea luarii in evidenta.
Pentru a beneficia de alocatia financiara nerambursabila, tinerii antreprenori trebuie sa se inregistreze in aplicatia online ce va fi disponibila pe site-ul Agentiei, www.aippmm.ro.
Data de la care aplicatia va fi disponibila se comunica pe site-ul agentiei cu 5 zile inainte de inceperea procesului propriu-zis. Nu va exista o data limita pentru depunerea aplicatiilor, inscrierile fiind primite insa doar pana la epuizarea bugetului alocat.
Fiecare solicitant va trebui sa completeze online un plan de afaceri standard iar aplicatia software va genera automat un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii si punctajul obtinut. Se permite o singura aplicatie pentru fiecare firma in parte iar punctajul minim necesar este de 60 puncte.
Sursa :www.conso.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu