Promovare site gratuit

miercuri, 6 octombrie 2010

Cultivarea nucului – o afacere cu miez si cu multa perspectiva

Agentia Nationala de Dezvoltare Rurala, in colaborare cu Asociatia Obsteasca „Criul-Fermier” si cu sustinerea financiara ACSA (Asociatia de consultanta si scolarizare in agricultura) continua seminarele tematice cu scopul de a promova cunostintele teoretice si practice in domeniul cresterii diferitor culturi agricole. La 4 mai un asemenea seminar a pus in discutie tema „Lucrari agrotehnice de intretinere a plantatiei de nuc”, cu implica-rea doctorului habilitat in biologie Ion Turcanu.

Ion Turcanu s-a referit la istoria cultivarii nucului la noi in tara, spunand ca pana nu demult nucul era un copac razlet, dar iata ca s-a ajuns si in Moldova la plantarea si producerea acestor fructe la scara industriala. Fermierii moldoveni, potrivit opiniei lui Ion Turcanu, ar trebui sa se ocupe mai intens de plantarea acestei specii pomicole, pentru ca produsul este foarte intrebat in lume. Daca in anul 2009 Republica Moldova a exportat 10 mii tone de miez de nuci, apoi numai tarile Uniunii Europene pot asimila peste 180 mii tone de nuci anual. Savantul le-a explicat fermierilor, de ce este nevoie de material saditor produs prin altoire – pentru ca miezul acestuia ajunge pana la 50% din cat cantareste un fruct, pe cand pomul obtinut din fructul unui copac salbatic are un randament de doar 30% de miez, restul fiind coaja. In republica extista deja pepiniere, care produc puieti de soiuri omologate la noi in tara, adica adaptate conditiilor climaterice de aici, care sunt unele dintre cele mai prielnice din lume, alaturi de Romania si Ungaria. Acestea sunt soiurile „Calarasi”, „Cogalniceanu”, „Cazacu”, „Schinoasa”, “Costiujeni”, „Corjeuti” si inca aproximativ 20 de soiuri, care-si asteapta omologarea. Ion Turcanu a demonstrat celor prezenti si un filmulet despre modul in care este plantata, ingrijita, culeasa o livada de nuci in apropierea or. Verona, Italia. Filmul oglindeste si modul in care fructele sunt scuturate si adunate, spalate, calibrate si ambalate, nu si decojite, pentru ca magazinele le iau spre comercializare intregi, de aceea este important ca sa nu piarda cumparatorul mult din timpul personal, pana va decoji o nuca, adica nu trebuie sa fie pietroasa. Plantatia numara 200 de ha si este prelucrata de 10 oameni, care au la dispozitie tot felul de tehnica si mecanisme.

Cum stau lucrurile in Moldova fermierii au mers sa vada in partea a doua a seminarului, la Gospodaria Taraneasca „Sclifos Mihail” din Criuleni. Proprietarul acesteia, Mihail Sclifos le-a demonstrat plantatia de nuci si pruni, caci fermierul a ales sa sadeasca pe cele 4,5 ha ambele specii de pomi – pana nucii vor intra in rod maxim, cam prin 2015 - 2017, omul spera ca va avea venit mai intai din pruni, altfel munca pe mai multi ani se transforma in investitii curate, fara profit. Nucii sunt saditi la distanta de 12 m unul de altul si pana se vor forma coroanele pomilor printre randuri pot creste si alte culturi. Mihai Sclifos si-a inceput discursul cu un sfat pentru cei prezenti, spunand ca in pofida faptului ca este agronom de specialitate, cand s-a apucat de cultivarea acestei plantatii a descoperit ca multe particularitati ale culturii nu le cunostea anterior, de aceea documentarea temeinica este si cheia succesului. Infiintarea unei plantatii incepe cu proiectarea ei, care presupune si analiza solului. In fucntie de calitatile solului se calculeaza si densitatea pomilor la hectar, si lucrarile agrotehnice care urmeaza dupa plantare. Dansul a optat pentru soiul „Chisinau”, care incepe vegetatia cu 2 saptamani mai tarziu decat alte speciii, pentru a nu fi afectat de ingheturile tarzii, or plantatia se afla intr-o vagauna pe malul Nistrului, zona deseori afectata de brumele din aprilie-mai. Faptul ca a proiectat livada inainte de a o sadi inseamna ca afacerea sa are un temei juridic si stiintific serios, care-i permite si accesarea subventiilor, si colaborarea cu ong-urile din domeniul agriculturii in vederea obtinerii mijloacelor suplimentare de finantare. Colaborarea cu finantatorii, de la 2007 incoace, potrivit lui Mihai Sclifos, i-a adus trei granturi, valoarea carora a fost 700 de dolari, 1000 de euro pentru echipament, 25 mii lei pentru irigare. Intrebat de colegi, cine prelucreaza livada, dansul spunea, ca familia sa, or are doi feciori, carora tot trebuie sa le dea de lucru si o ocupatie pe viitor. Investitiile se vor recupera pe parcurs, mai cu seama ca si statul l-a ajutat cu 40 mii lei in calitate de subventii (pentru plantarea a 300 pomi de nuci s-au cheltuit cca 56 mii lei). In anul curent printre randurile de nuci va incerca sa semene un amestec de ierburi, pentru producerea fanului, fapt ce ar scadea din cheltuieli pentru lucrarile mecanizate. Pe viitor intentioneaza sa instaleze un sistem de irigare prin picurare la fiecare pom si tot acest sistem, prin dispersie, va putea salva livada de eventualele ingheturi de primavara. Sub alt aspect, o plantatie de nuci sau o livada de alte soiuri este o investitie buna in viitorul copiilor, or Mihai Sclifos a plantat-o pe pamantul mostenit de la parinti si la randul lui va putea spune sa nu a trait degeaba, daca lasa urmasilor sai o afacere de succes, bine structurata si plina de ... miez dulce.

Mihai Odobescu, coordonator de proiect in cadrul ACSA, spunea ca daca stam pe sac nu castigam nimic, dar daca incercam sa-l aburcam in spate si sa ne miscam, apare si interesul, si castigul.

Pentru toti gospodarii, care nu vor sa planteze plantatii mari, dar au cite un pom-doi prin curti, Ion Turcanu recomanda macar de cateva ori pe vara sa-si ude nucii, sa faca taieri in coroana pentru o mai buna iluminare solara a tuturor partilor copacului si sa-i administreze ingrasaminte de cel putin trei ori pe an: toamna, cind se sapa in jurul tulpinii, primavara la dezvoltarea lastarilor si vara in timpul dezvoltarii intensive a fructelor.


N.A.F.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu