Promovare site gratuit

joi, 16 decembrie 2010

Miraculosii nuci negri



Doar 7 nuci negri mai sunt în prezent la Sibiu. Acum câteva secole, arborii erau folositi pentru tratarea unor boli grave, printre care si lepra. Preparate din nuc negru se gãsesc si acum în farmacii.


Într-o vreme, nucii negri împânzeau Sibiul. Pe strada G-ral Magheru, în apropierea Gãrii Sibiu si în parcul Sub Arini, arborii erau sãditi si protejati, pentru cã proprietãtile lor curative erau cunoscute. Astãzi, putini sibieni îi mai diferentiazã de arborii obisnuiti si cu atât mai putini sunt cei care sunt hotãrâti sã îi protejeze.

Nucii negri sunt considerati unii dintre cei mai valorosi arbori ai Statelor Unite ale Americii, tarã în care cresc natural în peste 32 de state. Cu toate cã pot fi plantati foarte usor si au o duratã de viatã foarte mare - pânã la 100 de ani -, în Sibiu nu se mai gãsesc decât sapte nuci negri: cinci în apropierea Gãrii Mari, unul în curtea fostei Biserici Ursuline si unul în parcul Sub Arini.

Toxici
Cei mai multi botanisti descriu nucii negri ca pe niste arbori toxici, care împiedicã, prin toxina pe care o contin - juglonul -, dezvoltarea normalã a arborilor din imediata lor vecinãtate. "Este un compus care atunci când este sintetizat de o plantã, afecteazã cresterea plantelor din jurul ei. Plantarea dedesubtul sau lângã nucii negri este dificilã. Juglonul este folosit uneori ca ierbicid", se aratã într-un studiu al botanistului american C.F. Reed. si totusi, nuca neagrã este comestibilã si se foloseste frecvent drept condiment pentru produsele de patiserie si în brutãrie.

Frunzele acestui arbore erau si ele folosite în trecut - pentru alungarea insectelor, în special a mustelor din jurul cailor si vacilor.

Medicinã naturistã americanã
În medicina traditionalã americanã, frunzele de nuc negru erau folosite ca astringent, detergent, laxativ si purgativ, dar si pentru tratarea eczemelor, herpesului si ulcerului. Seva arborelui, amestecatã cu vin rosu, era utilizatã contra cãderii pãrului, în timp ce despre nucile negre mãcinate se credea cã pot alina durerea de mãsele. Uleiul obtinut din semintele fructului erau folosite pentru tratarea cangrenelor, rãnilor si chiar a leprei. "Nucii negri aflati în apropierea Gãrii Mari puteau fi plantati în sprijinul Bisericii Dominicane, despre care se stie cã organiza slujbe religioase pentru leprosii Sibiului", declarã Werner Fink, un sibian pasionat de neobisnuitii nuci negri.

Nuci medicamentoase
Din nuca neagrã se fabricã si în România, în special la Tg. Mures, unguente pentru diferitele afectiuni. "Este considerat mai mult un remediu naturist", spune Gabriela Bardac, medic specialist al Laboratorului Polisano. Un supliment nutritiv capsule, pe bazã de nucã neagrã, am gãsit si într-unul dintre magazinele naturiste din Sibiu. Prospectul acestuia aratã cã nuca neagrã poate fi folositã ca tonic natural, antiseptic digestiv si antiparazitar pentru Giardia Lambila.

"Tãierea nucilor de orice tip este interzisã prin lege, din cauza valorii lemnului lor si nu se poate face decât cu acordul primãriilor", sustine botanistul Constantin Drãgulescu. "Ei nu sunt arbori protejati, pentru cã sunt exotici, iar locurile în care cresc nu sunt amenajate, pentru cã nu apartin florei României. Pot fi însã declarati monumente ale naturii, pentru vechimea lor", adaugã profesorul.

Întrebuintare în trecut

"Nucii negri sunt adusi din America de Nord. Fructele lor sunt mai întunecate si se sparg foarte greu, dar sunt comestibile. În trecut puteau fi gãsiti în Sibiu în numãr mare, pe B-dul Magheru. Lemnul acestor nuci este tare si rezistent si se ciopleste usor. De aceea din el se fabricau pe vremuri paturi de armã, dar era folosit si pentru finisãrile interioare ale caselor, mobilã, la constructia avioanelor si navelor", spune Constantin Drãgulescu, profesor al Facultãtii de Ecologie din Sibiu. "Acoperisul lemnos al fructelor servea în trecut pentru fabricare de bijuterii. Fructele verzi erau fierte, pentru a obtine oxidant", se aratã în studiul "Date ecosistematice pentru plantele economice", al botanistului american J.A. Duke.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu