Promovare site gratuit

luni, 6 iunie 2011

Scule necesare pentru altoirea pomilor

Briceag de altoit cu varf curbat Fiskars.


Briceagul se foloseste la taierea lastarilor, a cresterilor slabe, cules flori si taiat legume. Lama este din otel carbon aliat, manerul din plastic reciclat imbinat cu nit de bronz. Greutatea este de 50 de grame si lungimea este de 170mm.

Fiskars are o indelungata traditie in folosirea exclusiva a materialelor rezistente, de o calitate impecabila si garanteaza calitatea tuturor produselor sale.


.http://www.constructii-si-finisaje.ro/pics/size1/299_20756.jpg
Cleste profesional semiautomat pentru altoit cu 3 lame in dotare
Cleste pentru altoit foto

Taierea pomilor

Nu toate anotimpurile anului sunt propice taierilor. Restrictiile tin atat de parametrii climatici specifici fiecarui anotimp, cat si de faza de dezvoltare vegetala a plantelor intr-un moment dat.

In general, se vorbeste se taierile de iarna (in uscat) si de taierile de vara (in verde).


Taierile de iarna : Agrisul sau coacazul pot fi taiati inca din ianuarie sau februarie. Gerurile care pot urma, oricat de serioase ar fi, nu pot provoca decat daune minime. Rugul de mure este insa sensibil la ger si nu se taie in nici un caz mai devreme de inceputul lui aprilie. Tot acum se pot scurta nuielele purtatoare de rod ale zmeurului care a crescut prea mult.

In cazul pomilor fructiferi, taierile in uscat trebuie sa inceapa atunci cand nu mai sunt asteptate geruri cumplite. Desigur ca nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, inceputul lunii martie poate fi favorabil inceperii lucrarilor de taiere in uscat, in livezile de pomi. Taierile executate mai devreme pot slabi rezistenta la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit ca pomii care nu au fost supusi taierilor au rezistat mai usor gerurilor decat cei care au suportat actiuni de taiere inaintea aparitiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, par sau prun). Marul, atat prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obtinute (Jonagold, Elstar) se dovedeste de asemenea sensibil la ger.

Taierile de vara: In cazul pomilor fructiferi, taierile de vara pot fi aplicate inca de la inceputul lunii iunie (in anii prielnici, chiar de la sfarsitul lunii mai). Ele debuteaza cu ruperea lastarilor cu crestere incomoda, crescuti pe lemn destul de vechi si care, prin dezvoltare, pot deranja ramificatiile normale ale pomului. Samantoasele si prunul impun de regula aceasta activitate. Ruperea cu mana a acestor lastari se va face inainte ca acestia sa depaseasca 15-20 cm.

Taierile de vara debuteaza insa cu adevarat la sfarsitul lunii iulie si inceputul lui august, adica atunci cand ramificatiile scurte au format muguri terminali. Tot acum, sporul anual incepe sa se stabilizeze astfel incat taierile nu mai pot declansa reactii nedorite (lastari din cioturi sau ridicarea in sus a varfurilor mladitelor oriizontale).

In cazul pomilor fructiferi care cresc puternic dar au o productie redusa, o taiere pentru iluminare incepand cu mijlocul lunii august poate determina o linistire a cresterii mladitelor si o crestere a productiei. In cadrul acestei actiuni se inlatura parti intregi de crengi, chiar daca pe ele se afla si fructe. Experienta a dovedit ca merii supusi unei astfel de operatii rodesc mai bine, isi imbunatatesc simetria si fructele devin mai durabile. Aceasta "taiere de august" se aplica cu succes cu conditia sa inaintea ei sa nu se fi executat alta taiere timp de cel putin un an si jumatate. Taierea de vara se poate aplica samburoaselor timpurii dupa recoltare




duminică, 22 mai 2011

Altoirea cu mugure dormind

Dintre metodele de înmulţire a pomilor fructiferi, altoirea dă rezultatele cele mai bune şi mai sigure. Din multitudinea de metode de altoire, altoirea cu mugure dormind este cea mai utilizată, atât la scară industrială, cât şi în grădinile familiale. Este utilizată în pepinieră (câmpul I) şi la realtoirea pomilor tineri în livadă.

Ramurile altoi sunt lăstari lemnificaţi, cu diametrul de 6 - 8 mm. Ele sunt recoltate în ziua altoirii, iar dacă sunt aduse din altă parte, cu cel mult 2-3 zile înainte. La aceste ramuri, se elimină fiecare frunză cu o porţiune din peţiol (fig. 1.). Până în momentul altoirii, se ţin în încăperi răcoroase, în vase, cu baza în apă.

Fig. 1. Fasonarea ramurii altoi după recoltare:

a) înainte de fasonare b) după fasonare

Epoca de executare. Pentru reuşita acestei altoiri, seva portaltoilor trebuie să fie activă, astfel încât coaja să se desprindă uşor, iar mugurii de pe ramurile altoi să fie dezvoltaţi normal. Calendaristic, aceste condiţii sunt îndeplinite începând cu a doua jumătate a lunii iulie şi ţine până la 10 - 25 septembrie

În funcţie de momentul începerii circulaţiei sevei, ordinea altoirii speciilor pomicole este următoarea: păr pădureţ, prun, vişin, cireş, piersic, măr franc, mahaleb, zarzăr, gutui, corcoduş, măr vegetativ. Din intervalul calendaristic recomandat pentru altoire, este bine să se evite, pe cât posibil, extremele: altoirile prea timpurii pot duce la apariţia unor lăstari, care neputând să se maturizeze până în iarnă, pier; de asemenea altoirile prea târzii, lasă calusul neformat şi nepregătit pentru iernare, din cauza temperaturii scăzute.

Măsuri premergătoare altoirii. Cu câteva zile înainte de altoire se verifică desprinderea scoarţei de pe portaltoi: dacă aceasta nu se desprinde, se aplică o udare, care să umecteze solul cu apă până la o adâncime de 40 cm, pentru a activa circulaţia sevei. În ziua altoirii se suprimă toate ramurile laterale, începând de la baza portaltoilor, pe o porţiune de 15 - 20 cm, de la suprafaţa solului (colet). De asemenea se desfac muşuroaiele făcute la plantare, în jurul puieţilor. Înainte de altoire se şterge cu o cârpă de bumbac, baza portaltoilor pentru a îndepărta pământul în totalitate, care poate strica tăişul briceagului, şi poate pătrunde în secţiunile făcute la altoire.

Desfăşurarea lucrării (fig. 2.). În apropierea coletului, la portaltoii generativi, sau la 10 - 15 cm de acesta, la portaltoii vegetativi într-o zonă netedă se practică două incizii pe scoarţă: una transversală de 10 mm şi una longitudinală de 30 - 35 mm, astfel încât ele să formeze litera ,,T”. Cu spatula briceagului se desprinde scoarţa de pe fiecare margine a secţiunii longitudinale, pe rând. Desprinderea se face printr-o singură trecere a spaţiului pe sub scoarţă. Ea se ţine uşor apăsată spre exterior, pentru a nu distruge stratul generator aflat pe lemn. La portaltoii la care circulaţia sevei este puternică, nu este necesară această lucrare deoarece, scoarţa se desprinde singură, la introducerea altoiului.

Mugurele altoi se recoltează de pe ramura altoi astfel: ramura altoi se prinde cu mâna stângă, cu vârful spre corp, iar degetul arătător se întinde şi se pune sub mugurele care urmează să se scoată, sprijinindu-l. Briceagul din mâna dreaptă se aşează cu lama la 1,5 - 2 cm deasupra mugurelui. Lama briceagului trebuie să ,,scoată ” mugurele cu o porţiune de 3 - 4 cm de scoarţă. În momentul când lama briceagului ajunge în dreptul mugurelui aceasta se apasă puţin pe ramură, timp în care face o ,,cursă ” de 3 - 4 mm, astfel încât în dreptul mugurelui, pe partea opusă să rămână un strat subţire de lemn. Dacă acest strat este prea gros, se micşorează suprafaţa de contact dintre zonele generatoare ale celor doi parametri, iar procentul de prindere este mic. La altoire, nu se folosesc primii şi ultimii 4 - 5 muguri de la baza şi vârful ramurii altoi.

Introducerea mugurelui altoi se face imediat după secţionarea lui pentru evitarea oxidării secţiunii. Se prinde mugurele de porţiunea de peţiol, care a rămas de la pregătirea lui şi se introduce sub scoarţa portaltoiului. Altoitorii cu experienţă, păstrează mugurele, după detaşare, între lama briceagului şi degetul mare de la mâna dreaptă, şi de aici îl împinge direct sub scoarţa portaltoiului. Îmbinarea se consideră încheiată când baza scoarţei altoiului a fost introdusă sub scoarţa portaltoiului cu câţiva mm mai jos de capătul inciziei longitudinale. Mugurele trebuie să se găsească la mijlocul secţiunii mai sus numite. Când scoarţa altoiului depăşeşte secţiunea transversală, aceasta se taie la acelaşi nivel cu secţiunea transversală. Altoirea se consideră corect efectuată când scoarţa portaltoiului acoperă în totalitate scoarţa altoiului, lăsând vizibil doar mugurele şi o mică porţiune de scoarţă.

Fig. 2. Altoirea cu mugure dormind :

a) incizia în ,,T’ în portaltoi; b) detaşarea mugurelui altoi; c) mugure altoi introdus sub scoarţa portaltoiului; d) legarea punctului de altoire; e) mugure altoi corect detaşat văzut din profil şi din spate; f) secţiune transversală prin punctul de altoire după altoire; g) secţiune transversală prin punctul de altoire după calusare.

Imediat după îmbinarea celor doi parteneri se leagă zona de altoire. Lucrarea se face cu scopul menţinerii unui contact corespunzător între zonele generatoare ale celor doi parteneri, de a împiedica pătrunderea aerului, apei, de a evita deshidratarea lor. Materialul folosit poate fi rafia, bumbacul, teiul topit şi mai nou, benzi speciale, elastice din policlorvinil subţire. Acestea au avantajul că nu strangulează ramura ci se mulează, pe măsură ce aceasta creşte în grosime. Pentru această legare se poate folosi mai multe metode (fig.3.):

Legarea simplă cu nod. La 5 - 10 cm deasupra inciziei transversale se face un nod. De la acest nod pornesc două capete: unul scurt de câţiva cm (5 - 7 cm) şi unul lung de câteva zeci de cm (20 - 30 cm). Capătul scurt se întinde pe lângă portaltoi, iar cu capătul lung se înfăşoară ramura, spiră lângă spiră până sub capătul inciziei longitudinale, bineînţeles ocolind mugurele. Sub capătul inciziei longitudinale cele două capete se încoardă. Este o metodă mai puţin folosită.

• Legarea simplă fără nod. Este cea mai folosită metodă de legat la altoit. În aceeaşi poziţie de început ca şi la precedenta legare, se lasă un capăt scurt de 2 - 3 cm şi unul lung de 30 - 40 cm. Primele spire formate de capătul lung acoperă capătul scurt, imobilizându-l. În continuare, se înfăşoară spiră lângă spiră strâns, ocolind însă mugurele altoi. După ce spirele au ajuns la cca. 1 cm sub capătul inciziei longitudinale, ultima spiră se lasă laxă, ţinând în acelaşi timp cu degetul mare de la mâna stângă apăsat pe penultima spiră, astfel încât întreaga legătură să nu se desfăşoare. Din ultima spiră se face un laţ cu ajutorul căruia se imobilizează capătul lung al materialului de legat.

Legarea cu laţ. La unul din capete se formează un laţ lung de 8 - 10 cm. Laţul atârnă şi este acoperit pe lungimea lui, de spirele strânse ale celuilalt capăt. Când se ajunge cu spirele în punctul final, capătul rămas se introduce în laţ şi se trage de celălalt capăt până când laţul imobilizează total capătul liber.

Fig. 3. Metode de legare a altoiului:

a) legătură simplă cu nod; b) legătură fără nod; c) legătură cu laţ; d) legătură în’’x’’

Timpul dintre îmbinarea altoiului cu portaltoiul şi legarea lor trebuie să fie foarte scurt pentru evitarea deshidratării şi a oxidării.

Imediat după legare, în zonele secetoase, se recomandă muşuroirea punctului de altoire, cu pământ reavăn, pentru a se evita uscarea altoiului. De asemenea lucrarea are scopul de a menţine o temperatură scăzută şi o umiditate ridicată, necesară pentru cicatrizarea punctului de altoire.

Verificarea prinderii altoiului se face la două săptămâni de la altoire. Altoii prinşi au mugurii umflaţi, turgescenţi cu culoare specifică soiului, iar porţiunea de peţiol, la o simplă atingere, cade uşor şi lasă o cicatrice. Dacă porţiunea de peţiol, nu cade când este atinsă, iar mugurele altoi şi scutul de scoarţă sunt încreţite şi brunificate, este semn că altoiul nu s-a prins. În cazul acestora din urmă, realtoirea se face imediat, tot în ochi dormind, la 2-3 cm mai sus, pe partea opusă primei altoiri.

Slăbirea legăturii. După 2-3 săptămâni de la altoire, datorită creşterii în grosime, este necesar ca legăturile să se slăbească pentru a nu ştrangula portaltoiul. De regulă, se desface şi se leagă mai puţin strâns, deoarece portaltoiul caută să caluseze rana, cu calus propriu şi în acest fel să respingă mugurele altoi.

Din Alta sursa:

Altoirea puieţilor se execută în general între 15 august şi 15 septembrie, puieţi cu grosimea de 7 - 8 mm. Înainte de altoire cu 3 - 4 săptămâni se verifică grosimea portaltoiului (puietul de altoit) şi circulaţia sevei (după uşurinţa desprinderii scoarţei). Dacă puieţii (portaltoi) sunt prea subţiri şi scoarţa se desprinde relativ greu, vârful acestuia se ciupeşte, iar solul se irigă şi se fertilizează cu azot pentru îngroşarea portaltoiului şi activarea sevei. Portaltoii (puieţii) obţinuţi din sămânţă se vor altoi cât mai aproape de sol, iar cei obţinuţi vegetativ se vor altoi cu 5 - 10 cm deasupra solului. În ziua altoirii se vor recolta lăstarii lungi de 40 - 50 cm din coroana pomului care vrem să-l multiplicăm, lăstari lignificaţi, la care se îndepărtează frunzele păstrând pentru controlul prinderii altoiului o porţiune mică de peţiol. Pe portaltoi se execută o tăietură în formă de "T", se desprinde scoarţa şi se introduce mugurul altoi cu o porţiune de scoarţă, după care se leagă strâns cu rafie protejând tot timpul mugurele altoi. Altoirea se face pe partea dinspre nord a portaltoiului pentru a fi ferit de razele soarelui.

Verificarea pierderii se face după 12 - 24 zile de la altoire. La altoii prinşi peţiolul cade uşor şi lasă o cicatrice turgescentă, iar la cei neprinşi peţiolul nu cade şi se brumifică. În unii ani în toamnele lungi umede şi călduroase, când s-a altoit prea devreme şi când la altoire mugurii s-au detaşat cu prea puţin, o parte din mugurii altoi pornesc în vegetaţie. Imediat după apariţia lăstarilor tulpina portaltoiului se taie la 12 - 15 cm, lăstarii de pe portaltoi se plivesc şi lăstarul altoi se palisează şi se leagă de un tutore, când ajunge la 10 cm.

Altoirea pomilor maturi cu păstrarea ramurilor de schelet se execută în aprilie -mai, altoirea făcându-se în formă de "T", "D", sau "L". Dimensiunea ramurilor pe care se face altoirea poate fi de 6 - 20 mm. Pe ramurile de schelet principale punctele de altoire vor fi distanţate la 40 - 60 cm, iar pe ramurile de schelet secundare punctele de altoire vor fi la 20 - 40 cm.

Recoltarea mugurilor altoi se vor face toamna după căderea frunzelor până în februarie -martie. Ramurile cu muguri altoi după recoltare se vor trata cu un fungicid şi se vor păstra până la altoire în frigider la 2 - 3 grade C. Altoirea se execută în tot timpul zilei când cerul este înnourat, sau între orele 6.00 - 10.00 şi 16.00 - 20.00 când este senin şi foarte cald. Cei interesaţi de mai multe amănunte despre altoire să se adreseze cu încredere la Centru de Consultanţă Agricolă, Gherăeşti.

miercuri, 9 martie 2011

Tinerii antreprenori pot primi 10.000 euro de la stat

Guvernul a adoptat cadrul legislativ pentru acordarea de sprijin financiar tinerilor care doresc sa isi dezvolte sau sa infiinteze o firma. Ei pot primi de la stat un ajutor nerambursabil de pana la 10.000 euro si pot beneficia de garantii de stat de pana la 80.000 euro daca solicita un credit de la banca. In plus, exista scutiri pentru plata contributiilor la asigurari sociale.

Guvernul a adoptat Ordonanta de urgenta privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor de catre tineri si a aprobat si normele metodologice aferente. Proiectul este pregatit de guvern inca din 2010 si are ca scop sustinerea mediului de afaceri si crearea de noi locuri de munca.

“Anul acesta guvernul va sprijini infiintarea si dezvoltarea a cel puţin 1.100 de firme […] de catre tineri, cu alocatii bugetare corespunzatoare pe parcursul intregului an”, a precizat premierul Emil Boc.

Cine sunt beneficiarii?

Sprijinul financiar se acorda tinerilor debutanti in afaceri, de pana la 35 ani, care nu au mai detinut calitatea de actionar sau asociat in vreo firma si au un bun plan de afaceri.

“Microintreprinderea poate fi infiintata de un intreprinzator debutant, ca asociat unic, sau de cel mult 5 intreprinzatori debutanti asociati”, a precizat Boc.

Acestia pot depune aplicatia pentru obtinerea fondurilor online, pentru care primesc un punctaj. Cu cat punctajul este mai mare, cu atat sansele de a obtine cei 10.000 euro sunt mai mari.

“Practic, fiecare tanar care isi va depune un asemenea proiect poate sa-si realizeze autoevaluarea proiectului si sa stie ce punctaj obţine si daca proiectul este eligibil sau nu spre finantare”, a declarat premierul Emil Boc.

Conditii la cheltuirea banilor

Cei 10.000 euro nu pot acoperi decat cel mult 50% din valoarea proiectului. Banii sunt acordati prin intermediul Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM si vor acoperi cheltuielile eligibile precum plata salariilor sau achizitionarea de echipamente, pe baza de factura.

De asemenea, beneficiarul fondurilor trebuie sa angajeze cel putin 2 salariati la momentul obtinerii facilitatilor de finantare si sa reinvesteasca cel putin 50% din profitul realizat in anul precedent.

Credite garantate de stat in proportie de 80%

Pe langa ajutorul nerambursabil, firmele nou infiintare sunt ajutate sa obtina imprumuturi de la banci. Ele pot beneficia de garantii de stat care acopera maxim 80% din valoarea creditelor solicitate. Garantia acordata de stat este plafonata la 80.000 euro.

Un alt beneficiu acordat celor care decid sa isi infiinteze o firma consta in scutirea de la plata cheltuielilor de asigurari sociale datorare de angajator pentru cel mult 4 angajati. Si in acest caz, deducerea este limitata la echivalentul unui salariu mediu brut pe economie in anul anterior, pentru fiecare salariat.

Activitati excluse de la finantare


Nu toate firmele nou infiintate vor primi ajutor din partea statului, chiar daca prezinta un plan bun de afaceri si creaza noi locuri de munca. Guvernul a taiat din start de pe lista o serie de activitati pe care nu le va sustine financiar.

Microintreprinderea trebuie sa aiba in obiectul de activitate cel mult 5 grupe de activitati CAEN, cu exceptia:

-intermedieri financiare si asigurari;
- tranzactii imobiliare;
- activitati de jocuri de noroc si pariuri;
- productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, plante si substanţe aflate sub control national;
- activitatile excluse de normele europene cu privire la ajutorul de stat.

“Nu se finanteaza jocuri de noroc, pariuri sau alte lucruri de acest fel, dar ideile de afaceri care propun investitii mai mari in productie sau in servicii cu prioritate vor avea un sprijin financiar din partea statului”, a precizat Boc.

Unde se poate depune cererea?

Primul pas pe care tinerii antreprenori trebuie sa il faca pentru a obtine subventia este sa isi inregistreze firma nou infiintata la Registrul Comertului si in termen de 10 zile lucratoare sa notifice prin email Oficiul Teritorial pentru IMM si Cooperatie al Agentiei Nationale pentru IMM, in vederea luarii in evidenta.

Pentru a beneficia de alocatia financiara nerambursabila, tinerii antreprenori trebuie sa se inregistreze in aplicatia online ce va fi disponibila pe site-ul Agentiei, www.aippmm.ro.

Data de la care aplicatia va fi disponibila se comunica pe site-ul agentiei cu 5 zile inainte de inceperea procesului propriu-zis. Nu va exista o data limita pentru depunerea aplicatiilor, inscrierile fiind primite insa doar pana la epuizarea bugetului alocat.

Fiecare solicitant va trebui sa completeze online un plan de afaceri standard iar aplicatia software va genera automat un mesaj de confirmare a efectuarii inregistrarii si punctajul obtinut. Se permite o singura aplicatie pentru fiecare firma in parte iar punctajul minim necesar este de 60 puncte.
Sursa :www.conso.ro