Promovare site gratuit

duminică, 15 decembrie 2013

PRODUCEREA MATERIALULUI SADITOR POMICOL


 Partea I

Materialul saditor pomicol, necesar infiintarii plantatiilor moderne pomicole se pregateste in unitati specializate denumite pepiniere pomicole.
Amplasarea acestor pepiniere se face in zonele cu temperaturi medii anuale intre 8,5-11oC, fara temperaturi extreme care sa pericliteze dezvoltarea materialului.
Trebuie alese cu precadere solurile mai usoare aluvionare, luto-nisipoase, lutoase, reavene, cu structura buna, permeabile si fertile, aerate, plane sau cu o panta foarte mica de pana la maximum 3-4%. 

8.1.ORGANIZAREA PEPINIEREI POMICOLE 

8.1.1.Sectorul plantatiilor mama de pomi si arbustoizi format din plante mature. In cadrul acestui sector se intalnesc urmatoarele subsectoare:
a)  plantatia  mama  de  seminceri,  din  care  se  obtin  samburii  si  semintele  necesare portaltoilor generativi (corcodus, cires salbatic, mahaleb, etc.);
b)  plantatia elita pentru altoi (plantatia etalon) care cuprinde soiurile de la care se obtin lastarii si ramurile necesari la altoirea portaltoilor);
c)  plantatia elita pentru recoltarea butasilor in vederea obtinerii plantelor pe radacini proprii (fara altoire) cum sunt: gutuiul, maslinul, smochinul, etc.
8.1.2.Sectorul de inmultire a portaltoilor este suprafata destinata obtinerii portaltoilor la pomi. El are trei subsectoare:
a)  scoala de puieti in care se obtin portaltoii din samburi si seminte si care are caracter de cultura  anuala,  efectuandu-se  semanatul  toamna  sau  primavara  si  scotand  puietii portaltoi in toamna urmatoare;
b)  marcotiera pentru producerea portaltoilor vegetativi, in special de mar, gutui, precum si unele tipuri de prun, cires, etc.
c)  scoala de butasire in care se obtin portaltoi la speciile care inradacineaza foarte usor, de ex. gutuiul. Se mai poate folosi aceasta metoda si pentru inmultirea mai rapida a portaltoilor vegetativi de mar concomitent cu marcotajul.
8.1.3.Sectorul de inmultire a arbustilor fructiferi, subarbustilor si capsunilor. Acesta este divizat in mai multe sectoare in functie de metodele de inmultire a acestor plante si cuprinde urmatoarele subsectoare:
a)  scoala de puieti pentru inmultirea coacazului;
b)  marcotiera pentru obtinerea materialului saditor de agris;
c)  subsectorul de drajonaj pentru inmultirea capsunului.
8.1.4.Sectorul  de  arbusti  si  arbori  ornamentali  este  un  sector  in  care  se  inmultesc trandafirii si alte plante ornamentale.
8.1.5.Sectorul  de  mecanizare  si  chimizare  cuprinde  utilajele  si  uneltele,  magaziile, remizele, atelierele de reparatie, etc.
8.1.6.Sectorul anexe este indispensabil intr-o pepiniera pomicola. El cuprinde instalatii de extragere  a  samburilor  si  semintelor  din  fructe  pentru  portaltoi,  instalatii  de  conditionare  a semintelor, instalatiile de asigurarea postmaturatiei semintelor prin frig, halele de pregatire a butasilor si de sortare a materialului saditor.
8.1.7.In pepinierele moderne este absolut necesar un laborator special cu sectii de testarea si devirozarea materialului biologic, precum si sectii de inmultirea clonelor obtinute folosind cultura de meristeme apicale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu