Partea a II-a
Terenul
pentru livada se alege in functie de factorii naturali si factorii social-economici.Cea mai mare atentie
se are in vedere la infiintarea plantatiilor mari, comerciale, pe cand la
livezile de tip familial se admite si o oarecare doza de risc.
Toti factorii naturali sunt importanti
la alegerea locului, ei trebuind sa corespunda cerintelor speciei si soiului.
Temperatura trebuie sa corespunda din
punct de vedere al mediei anuale, al minimelor si maximelor absolute, suma
gradelor de temperatura, absenta brumelor timpurii si ingheturilor tarzii,
constituie criterii de alegere a terenului pentru livada.
Precipitatiile trebuie sa fie
satisfacatoare sub aspectul sumei anuale lunare, cele utile sa reprezinte
75-80% in functie de specie, soi si portaltoi.
Lumina reprezinta un factor climatic
foarte important nu numai pentru nuc, cais, piersic, migdal, cires, etc.Din
cercetarile noastre, a rezultat ca specii cum sunt coacazul, zmeurul, capsunul,
se comporta foarte slab in conditii de lumina insuficienta.Este importanata nu
numai asigurarea sumei orelor de stralucire a soarelui, dar si o anumita
intensitate a luminii.
Sunt
excluse extremele texturale, cu exceptia nisipurilor ameliorate, solurilor
mlastinoase, cu panza freatica la suprafata, cu pH slab sub 5,5 si peste 7,8 si
cele cu peste 50-60% schelet.Nu sunt convenabile boturile de deal pe care gerul
devine prea aspru in timpul iernii, nici vaile inguste, inchise, lipsite de un
drenaj satisfacator al aerului.
Relieful influenteaza reusita livezii.In
zona de deal se vor alege terenuri bune, fertile, cu panta de 6-15 % care nu
cer amenajari scumpe si care nu necesita dislocari de pamant.Pantele de 20-25%
pot fi valorificate cu arbusti, specii rustice, prin amenajari mai simple, dar
care nu permit randamente mari, motiv pentru care se recomanda cu prudenta.
Expozitia terenului se alege in functie
de specie, soi si altitudine.In partea de sud, in vest si acolo unde caldura
este in exces, se pot alege terenurile estice, vestice si chiar nordice.In
zonele de deal, 500-700 m, factorul caloric devine nesatisfacator si expozitia
trebuie sa devina sudica, sud-vestica sau sud-estica.Cu cat creste altitudinea,
expozitia trebuie sa fie mai favorabila, bineinteles pentru speciile helio si
termofile.
Factorii social-economici – favorabili
dezvoltarii pomiculturii sunt:
-
apropierea de pietele de desfacere sau conjunctura externa favorabila unei desfaceri
sigure si facile;
-
existenta fortei de munca permanente, ieftina si a cailor de acces sigure,
practicabile tot timpul anului;
-
volumul si valoarea lucrarilor de imbunatatiri funciare trebuie sa fie cat mai
mic;
-
aprovizionarea cu apa pentru tratamente si eventual irigare, trebuie sa fie cat
mai usoara si cu eforturi energetice si financiare minime;
-
departarea de factorii poluanti, de alte surse de risc pentru calitatea
fructelor impuse de normele sanitare interne si externe.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu