Promovare site gratuit

joi, 12 decembrie 2013

Lucrările pomicole din luna ianuarie

     Lucrările efectuate in această perioadă presupun asigurarea in optim a celor cinci factori de producţie: aer, căldură, lumină, apă şi hrană. Luna ianuarie este una geroasă, cu zăpadă pe sol, dar livezile pregătite din toamnă nu vor avea pierderi, deoarece gerul nu distruge mugurii pomilor din livezile unde s-au realizat tratamentele adecvate.


Lucrările solului


















     In toate livezile se continuă aplicarea ingrăşămin-telor organice, după deviza fertilizării pe 1/3 din suprafaţă in fiecare an. Dacă este posibil, se vor continua arăturile pe rand cu plugul cu palpator, precum şi săpatul in jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea solului intrucat rădăcinile lucrează şi iarna in zilele calde. Acolo unde nu s-a făcut din toamnă se aplică manual ingrăşăminte complexe.

Lucrările in coroană


















     In zilele cu temperaturi ridicate şi fără nopţi prea geroase se continuă lucrările de tăieri, de regenerare, de rod la speciile măr şi prun. Se respectă la tăierile de rodire principiul treimii , care a revoluţionat acest domeniu in ultimii 10 ani: raportul intre grosimea lăstarului şi ax , intre ramuri de gradul doi şi unu trebuie să fie de 1/3. Tăierile se fac numai la cep. La specia măr se elimină la cep lăstarii fără formaţiuni de rod, lăsandu-se nuieluşe şi mlădiţe.


Combaterea rozătoarelor


Toate speciile pană la varsta de zece ani suferă de atacul rozătoarelor, care poate fi combătut prin invelirea pomilor cu coceni de porumb şi colţare din plastic, precum şi prin badijonarea cu produse repelante. In livezile intensive, cea mai eficientă este insă montarea la fiecare 5 hectare a unui tun ce funcţionează pe baza unei butelii cu propan, care emite din 5 in 5 minute zgomote menite să alunge atat păsările, cat şi animalele sălbatice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu