IMPORTANŢĂ, ORIGINE, ARIE DE RĂSPÂNDIRE
Importanţă. Părul intră devreme pe rod, produce mult şi constant, asigurând un consum de fructe proaspete 8—10
luni. Perele conţin : 8—15% glucide ; 0,14—0,71% substanţe pectice ; 0,24—0,65%
proteine brute; 0,12—0,50% acid malic ; 0,06—0,24% substanţe minerale (P, Fe,
K, Mg, Mn, Cl, S) ; 3—12 mg% vitamina C, 0,1—0,3% vitamina PP, 0,02—0,04%
provitamina A şi 0,01—0,05 vitamina B (I. F. Radu
şi colab., 1957). Perele constituie, de asemenea, o materie primă
excelentă pentru compoturi, sucuri, fructe deshidratate şi congelate etc.
Prin introducerea în sortiment a
unor soiuri valoroase, cu maturarea timpurie a fructelor (ex. : „Trivale")
şi cu o durată mai lungă de conservare (ex. : „Red Clapp", „Canal
Red", „Reimer Red", „Cascade", „Royal Red", „Red
Anjou" etc.) a fost extins cu peste 4—5 săptămâni consumul proaspăt al
fructelor (E1vio Be11ini şi colab., 1986).
Plantaţiile de păr devin
neeconomice după circa 25 de ani, când soiurile sunt altoite pe gutui şi după
45 de ani, când portaltoiul este franc sau sălbatic.
Origine şi arie
de răspândire. Cercetările paleontologice atestă că părul trăia
în stare sălbatică în Asia Centrală şi cu 4 000 ani î.e.n. în Iran şi Caucaz. O
dată cu migraţia popoarelor părul a început să fie extins în Extremul Orient şi
în Imperiul Roman, unde Teofrast, Cato, Varo, Columella şi Pliniu Cel Bătrân
amintesc în scrierile lor de soiuri de păr obţinute prin selecţie naturală. Din
Bazinul mediteranean părul a pătruns în Franţa, Belgia, Anglia şi Germania,
unde au fost create valoroase soiuri de pere, unele menţinute şi astăzi în
sortiment. În America de Nord şi în Canada părul a fost introdus în a doua
jumătate a secolului XVI, iar în Austria, America de Sud şi Africa a început să
fie cultivat spre sfârşitul secolului XIX.
Extinderea arealului de cultură a părului în
zonele calde a devenit posibilă o dată cu crearea soiurilor rezistente la
temperaturile foarte ridicate din timpul
verii şi cu
cerinţe minime la frig în sezonul de iarnă (ex. : soiul „Le Cont").
Din Anuarul Statistic — F.A.O. pe
1988, producţia mondială de pere în anii 1985—1987 a fost de 9,48 milioane
tone. Principalele ţări producătoare de pere sunt : China, Italia, S.U.A.,
fosta U.R.S.S., Japonia, Spania, Franţa etc. România ocupă locul 18.
Sortimentul mondial de soiuri se bazează, în principal, pe „Williams",
„Passe Crassane", „Conference", „Beurré Bosc", „Dr. J.
Guyot", „Doyenné du Comice" şi „Abatele Fetel" şi, în secundar,
pe „Beurré d'Anjou", „Packam's Triumph" etc. Soiul „Williams"
are o pondere de 70% în S.U.A., 45% în Africa de Sud, 30% în Australia şi 20%
în Europa. Soiul „Passe Crassane" realizează 30% din producţia de pere a
Italiei, iar „Conference" 80% din producţia de pere a Angliei.
Există, în prezent, intense preocupări (în S.U.A., Franţa, Italia) pentru
diversificarea sortimentului de pere prin introducerea soiurilor cu fructul
roşu şi a unor soiuri asiatice de mare producţie, cum sunt : „Nijisseiki",
„Chojoura", „Seuri", „Seigyoku" şi „Ya-li" (S. Sansavini, 1987).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu