Promovare site gratuit

vineri, 23 martie 2012

CULTURA CASTANULUI COMESTIBIL


IMPORTANŢĂ, ORIGINE, ARIE DE RASPÂNDIRE


Importanţă.
    Castanul comestibil este o specie pomicolă şi forestieră, carevalorifică terenurile în pantă, produce fructe bogate în principii nutritive şi lemnde bună calitate.
    Castanele conţin : 52% apă, 4,0% proteine, 2,0% lipide, 40,0%glucide, 2,0% celuloză, sulf, fosfor, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, vitamine,aminoacizi etc. (Paglietta şi Bounou s, 1979). Ele se consumă proaspete,coapte sau fierte ca garnituri (piureuri) la diferite preparate : din carne, creme, budinci, sufle ; salată de castane ; castane cu ciuperci ; varză de Bruxelles ;castane confiate, glasate ; în ciocolată, în îngheţată, torturi şi aperitive şi la diferite băuturi răcoritoare. Din făina de castane se prepară: pâine, lipii, sosuri, supe.
   Lemnul se foloseşte pentru confecţionarea parchetului şi mobilei de lux, iar scoarţa pomilor, „gubele” şi frunzele, pentru extragerea ta- ninului necesar înindustria pielăriei şi vopsirii ţesăturilor de lână, mătase şi bumbac.

Origine şi aria de răspândire.
                   Cercetările paleontologice efectuate deGraebner, Ashersoh şi Hegi (citaţi de R. Paglietta şi G.Bounous,1979), ca şi fosilele frunzelor, fructelor şi polenului găsite în diferite zone, audovedit că specii de castan existau

în terţiar în Groenlanda, Alaska, peninsulaScandinavă, în Japonia, Iugoslavia, Austria, Ungaria şi România.
    În perioada post-glaciară, aria castanului s-a restrâns în limita climatului temperat, mai blând.În prezent, zona de cultură a castanului în Europa, se extinde din Portugalia până în Caucaz, din Grecia septentrională până în Suedia meridională, în Asia, dinChina până în Coreea şi Japonia, în America de Nord, din Alabama până în Maine.În America de Sud şi Oceania castanul ocupă zone destul de limitate.
   În România castanul creşte în masive şi pilcuri, pe versanţii sudici ai dealurilor din depresiunea subcarpatică a Olteniei, la Broşteni, Gu- reni, Polovraci, Hobiţa,Horezu, Tismana şi Schitu Crasna, în zona Maramureş : la Baia-Mare, Baia Sprie,Şomcuţa Mare, Tăuţii de Sus, Cio- cârlău, Berchez etc., la altitudini de 200—400m şi în Satu Mare. Grupuri de pomi izolaţi se întâlnesc, de asemenea, în zonele :Caransebeş, Lugoj, Lipova, Arad, Oradea, Şimleul Silvaniei, Zalău, Jibou,Bistriţa, Dej, Târgu-Mureş, Haţeg, Turnu-Severin, Râmnicu-Vâlcea etc.În anul 1988, producţia mondială de castane totaliza 455 519 t din care 317000 t au fost obţinute în Asia, 235 486 t în Europa, 11 200 t în America de Sud, 2500 t în Oceania şi 10 000 t în fosta U.R.S.S.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu